Protesterne i Thailands hovedstad spidser til.
I løbet af den seneste måned har talrige demonstrationer mod den siddende regering taget til i styrke, og i går lykkedes det oprørere at storme hærens hovedkvarter i byen.
LÆS OGSÅ1.000 demonstranter besætter ministerium i Bangkok
Her til aften oplyser politiet i Bangkok, at en demonstrant er dræbt og tre er såret, efter at politiet åbnede ild under demonstrationerne.
Gule og røde fraktioner
Spændingerne i landet er opstået mellem to grupperinger.
Den danske journalist Rune Wriedt Larsen bor til daglig i Bangkok, og han har fulgt optøjerne tæt. Han forklarer, at spliden står mellem de såkaldte gulskjorter og rødskjorter.
»Utilfredsheden blandt demonstranterne handler basalt set om magt. De - gulskjorterne - føler sig overhørt af regeringen, som gennem længere tid har gennemført en række love, der har tilgodeset en anden meget stor del af befolkningen - rødskjorterne«, siger han.
Gulskjorterne bliver udgjort af den thailandske middelklasse og elite i byområderne, og efter at regeringen blandt andet har besluttet at støtte de fattige risbønder gennem en række kostbare tilskudsordninger, er sindene bragt i kog.
LÆS OGSÅ Dansk ambassadør: Frygt for voldelig udvikling i Thailand
Rødskjorterne er derimod repræsenteret ved den thailandske underklasse, som også har fået en politisk håndsrækning gennem støtte til sundhedsydelser og mikrolån.
Men konflikten handler langt fra kun om regeringens støtte til arbejderklassen.
En mand deler landet
Den kontroversielle politiker Thaksin Shinawata har siden begyndelsen af nullerne spillet en afgørende rolle i thailandsk politik, og selv om han blev tvunget til at flygte ud af landet efter et militærkup i 2006 og siden har levet i eksil, er de aktuelle protester i landet stadig et resultat af hans indflydelse.
Den nuværende ministerpræsident i Thailand er nemlig Thaksins søster.
»Mange kommentatorer ser ham lidt som brudlinjen i thailandsk politik. Alle har en holdning til ham. Mange beskylder den nuværende ministerpræsident for at være en majonetdukke for Thaksin, og der er ikke nogen tvivl om, at han har et fast greb om den politiske dagorden på trods af sit eksil. Det er særligt gulskjorterne utilfredse med«, siger Rune Wriedt Larsen.
I begyndelsen af november handlede protesterne i landet om en særlov, der blandt andet kunne give amnesti til den landflygtige Thaksin, og det blev begyndelsen på de nuværende demonstrationer.
LÆS OGSÅ Fakta : Forstå uroen i Thailand på ét minut
Rune Wriedt Larsen forklarer også, at Thaksin bag sig har en række uheldige sager, som ikke ligefrem har hjulpet på den folkelige opbakning til regeringen.
»Der har været en række korruptionssager omkring ham. Mange af hans modstandere har også kritiseret ham for at være egenrådig og meget lidt villig til at dele magten. Han har vist en række halvautoritære og egenrådige træk, og det får blandt andet modstandere til at kalde ham for Thailands svar på Berlusconi«, fortæller han.
Politiet i Thailand har nu bedt hæren om hjælp til at håndtere demonstrationerne.
kilde politiken.