De snart 5.000 ansatte har dermed ingen tillidsrepræsentant eller forbundssekretær at gå til, hvis de oplever urimelig behandling eller forringede vilkår. Den situation er Pandora glad for. For fagforeningerne i Thailand er vanskelige at samarbejde med, lyder det.
"Min personlige holdning er, at det vil skabe mere uro end godt er, hvis der kommer en fagforening ind, siger Thomas Nyborg, topchef for Pandora Productions i Thailand, til Berlingske.
"Det er afgørende, at der er medindflydelse for medarbejderne. Men kommer der en fagforening ind, skal den også tage sig af de interesser, som medarbejderne har hos Honda eller Kawasaki eller et tredje sted. Det skaber kompleksitet og vil ikke forbedre samarbejdet her på fabrikken", anfører Nyborg.
Han kan dog ikke sætte sig imod, hvis folk vil organisere sig, da det er en forfatningssikret ret i Thailand.
På Pandoras fabrik er der et lovpligtigt samarbejds-udvalg, som Berlingske Business får lov at møde.
Adspurgt om, hvad der har ført til de væsentligste diskussioner i 2012 og 2013, svarer medlemmerne organiseringen af bustransport og firmasport. De fortæller også, at de ingen konflikter har med Pandoras ledere.
Hos den danske fagforening 3F er international rådgiver Jesper Nielsen uenig i, at fagforeninger er en dårlig idé i et land som Thailand.
"Det er helt afgørende, at medarbejderne kan gå til andre end ledelsen, når der opstår vanskelige situationer. Ellers får man en situation, hvor de ansatte af frygt for at blive fyret ikke tør sige fra eller sige deres mening", siger den danske fagforeningsrepræsentant til avisen.
Fagforeninger har før forsøgt at opnå afgørende indflydelse i den thailandske smykkeindustri.
Startlønnnen hos Pandora er ifølge direktør Nyborg ca. 10.000 baht om måneden, som alt efter kursen svarer til ca. 1.900 kr. Firmaets egenkapital er på over fem milliarder kr.
kilde u-landsnyt.dk
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.
Log ind eller meld dig til.
Ingen vurderinger endnu.