Udlandspensionister, der modtager folke- eller førtidspension fra Danmark kan måske godt få lidt flere svedperler på panden.
Alle kigges efter i sømmene
For ifølge Pensionsstyrelsen under Beskæftigelsesministeriet vil samtlige personer i fire udvalgte lande, der får folke- og førtidspension nu blive kigget efter i sømmene for at se, om de har begået socialt bedrageri.
- Vi skal have undersøgt, om der er nogen, der snyder os. Og det kan der jo være, at der er. Det er en af opgaverne med det her, kontorchef i Pensionsstyrelsen under Beskæftigelsesministeriet, Christian Svendsen.
- Alle vil blive ringet op eller få et brev, og vi vil også kontakte de thailandske myndigheder for at indhente dokumentation for, om man er gift, samlevende, om man måske bor sammen med andre, hvad man har af arbejdsindtægter og sådan nogle ting.
Med base i Bangkok
I samarbejde med den danske ambassade i Bangkok søger Pensionsstyrelsen lige nu en medarbejder til en nyoprettet stilling som lokal kontrolmedarbejder i Thailand.
Sidste år modtog 358 personer i Thailand førtids- eller folkepension for over 33 millioner kroner fra Danmark:
- Jeg forventer da, at vi vil blive mødt positivt af pensionisterne og af de thailandske myndigheder. Og får vi tips om, at der er en der snyder, så er det helt klart, at vi vil følge op på sådan en henvendelse. Det har vi pligt til, siger Christian Svendsen.
- Er der tale om dyneløfteri?
- Nej, det er der ikke, fordi pensionisten bliver inddraget i hele vores arbejde, så vedkommende er klar over, hvad der foregår.
I alt skal samtlige over 5000 udlandspensionister i fire udvalgte lande, der sidste år anslået modtog over 382 mio. kr. i sociale pensioner kontrolleres for socialt bedrageri. Udover Thailand er det Marokko, Spanien og Tyrkiet.
Flere udlandspensionister
Det er Pensionsstyrelsen, der står for udbetalinger af de folkepensioner og førtidspensioner, som sendes til udlandet.
Og dem er der kun blevet flere af.
Ifølge Pensionsstyrelsen er antallet af pensionister, der modtog pension i udlandet i 2009 næsten fordoblet på otte år.
Samtidig anslår Pensionsstyrelsen, at der sidste år i alt blev udbetalt knap 1,9 mia. kr. i folke- og førtidspension fordelt på knap 44.000 udlandspensionister, der har slået sig ned under varmere himmelstrøg.
Ingen kontrol
Retten til at modtage dansk pension i udlandet afhænger bl.a. af, hvilket land man bor i. Man skal også have boet i Danmark i et vist omfang.
Men ifølge en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI anslås det, at der hvert år udbetales mellem fem og ti mia. kr. for meget i sociale ydelser ud af de omkring 245 mia. kr., der hvert år udbetales i sociale ydelser.
- Vi ved heller ikke, hvor mange snydsager, der er blandt udlandspensionisterne. Vi har en fornemmelse af, at der kan være noget snyd. men vi har ingen tal på, hvor omfattende det er, siger kontorchef Christian Svendsen.
Vil bekæmpe snyd
Derfor har regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne indgået en aftale i forbindelse med finansloven for 2011. Den skal sætte øget fokus på socialet bedrageri.
- F.eks. hvis man har adresse i Spanien og får folkepension og tillæg til pensionen og så slår sig ned i Thailand med de samme ydelser. Det er bedrageri, for man kan ikke få tillæg i Thailand. Der kan man kun få folkepensionens grundbeløb, siger Christian Svendsen.
- Så der tjekker vi adressen i Spanien for at se, om man overhovedet kan bo der. Sådan en sag har vi for nylig vundet i ankestyrelsen.
- Vi har også hørt, at der er hjemmesider, der fortæller, hvad man kan gøre for at fifle med de sociale ydelser. Der vil vi tage de samme fif og se, om der er nogen, der benytter sig af dem, siger Christian Svendsen fra Pensionsstyrelsen.
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.
Log ind eller meld dig til.
Ingen vurderinger endnu.