Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Songkran Festival - April 13th To 15th 2016

Oprettet af Q8 d. 01-04-2016 04:09
#1

www.thai-dk.dk/uploads/ric5.JPG

https://twitter.c...7393714176

Redigeret af Q8 d. 01-04-2016 04:10

Oprettet af Q8 d. 01-04-2016 04:13
#2

Songkran (Song kran) er den thailandske nytårsfest som fejres fra 13. til 16. april. Folk som var været i Thailand under Songkran kender det mest som den veritable vandkrig alle-mod-alle, festlighederne har udviklet sig til de senere årtier, men egentlig er det et årtusinde gammelt renselses ritual.

Vandfesten begynder nogle steder allerede den 12. april om aftenen, nytårsaften, og over hele landet fejres nytåret den 13. april. Især de nordlige provinser fortsætter festen – og vandkampene – i fire-fem dage, helt frem til den 16. april. Hvis man er gæst i Thailand og ikke bryder sig om vandkamp, bør man blive på sit hotel de dage nytårsfesten varer, da risikoen for at blive oversprøjtet, eller direkte få en spand iskoldt vand i hovedet, er overordentlig stor.

Selv om Thai-nytåret fejres i april, skifter kalenderåret den 1. januar.

Redigeret af ADM d. 01-04-2016 04:18

Oprettet af Q8 d. 01-04-2016 04:15
#3

Den oprindelige rituelle Songkran fest

Songkran nytåret blev oprindeligt fejret over syv dage, således som fablen foreskriver det, og sådan er det stadig i mange landdistrikter. På syvendedagen er der tradition for at templerne afholder en skønhedskonkurrence til ære for de syv døtre, som vogter det afhuggede gudehoved. Senere er nytårsfesten blevet reduceret til fire dage.

Den første dag i Songkran-festen, den 13. april, er “renselsesdag” (Wan Sangkhan Lohng), hvor en grundig forårsrengøring af boligen foregår, og i templerne bliver de hellige statuer og figurer luftet og vasket, sidstnævnte årsagen til nutidens vandkampe på denne dag.

Anden dag er “forberedelsesdag” (Wan Nao), hvor kvinderne forbereder mad til ofringer for hvad fremtiden, det nye år, må bringe. Retterne er efter kongelige hof opskrifter, da det menes at intet mindre kan være korrekt ved en sådan højtidelighed. Mændene har også et gøremål den dag, de skal indsamle sand til den følgende dags store fest.

Tredje dag er den første dag i det ny år. Det er “offerdag” (Wan Payawan), hvor alle folk ved daggry begiver sig af sted til det lokale tempel med de lækre retter, kvinderne har tilberedt dagen før. Mange vil også sætte indfangede fugle eller fisk fri. I det hele taget bør man gøre en indsats for at udføre så mange gode gerninger som muligt denne dag, da den danner mønster for resten af året. Sandet, mændene samlede ind, bruges til at bygge sandpagoder. Dette er yderlige en vej til optjene god lykke for det kommende år, da “tempelsandet” efterfølgende bruges som det friske sand, man dagligt strør på husets gulv.

Fjerdedagen den 16. april, er “respektfuldhedsdag” (Wan Paak Bpee), hvor man viser anerkendelse og respekt for de ældre. Forsigtigt hældes lidt velduftende vand, parfumeret med tørrede blomster og spidskommen, ud overe hænderne på familiens ældste, og andre højtstående medlemmer af samfundet. Når velsignelsen er overstået, vil en repræsentant fra de yngre deltagere ofte bede de ældste om tilgivelse for enhver respektløs adfærd eller holdning, de yngre har udført det foregående år. Det er fra denne velsignelse af de ældste med sødt, velduftende vand, som efterhånden udviklede sig til blide stænk af vand på venner og kære med ønsket om et “godt nyt år” (Sawasdee Pee Mai), at nutidens vandkampe opstod

Redigeret af Q8 d. 01-04-2016 04:16

Oprettet af Q8 d. 01-04-2016 04:17
#4

Den moderne Songkran fest

Perioden fra den 13, til 16. april er officiel nytårsferie, hvor alle offentlige institutioner, banker og flere virksomheder, samt enkelte forretninger, holder lukket. Mange benytter ferien til at rejse hjem og besøge familie, hvorfor trafikken op til og lige efter Songkran er hektisk. Det er den periode i året, hvor der forekommer flest trafikulykker i Thailand.

De fleste steder vil man kunne opleve Buddha-figurer og vandkar opstillet ved templer og shoppingcentre i dagene op til Songkran. Her kan folk med en lille skål rituelt hælde renselses-vand over Buddha.

Det oprindelige ritual med at vise respekt for de ældre udviklede sig til at stænke vand på ryggen af folk, og senere klappe dem blidt på kinderne med først våde hænder, og efterfølgende klappe velduftende pudder på de våde kinder. Dette kom til at foregå den første nytårsdag, renselsesdagen, hvor man afvaskede de hellige figurer i templerne. Børnene begyndte at lege vandkamp, og det eskalerede efterhånden til den veritable vandkrig, festlighederne de senere årti er blevet til.

I nogle områder begynder nytåresfesten med vandkampe allerede den 12. april om aftenen. Den 13. april er dagen hvor hele landet fejrer et vådt nytår. Næsten enhver pickup bil bliver udstyret med store plastik vandkar på ladet, og folk kører rundt og splasker det med små plastikskåle ud over alle. Andre stiller sig op langs vejsiderne og sprøjter på de forbipasserende, mens der spilles musik, danses og festes. Det siges, at thaier udnytter enhver lejlighed til feste. Typisk laver man en decideret vejblokade og standser al trafik for at ønske et godt nyt år med vand og babypudder. I nogle af de nordlige provinser fortsætter vandkampene helt frem til den 15. eller 16. april.

De senere år er vandpistoler og lignende moderne udstyr også blevet et vigtigt “våben”, og ammunitionen er udviklet til at inkludere iskoldt vand, hvor man kommer store isblokke eller sække med is ned i vandkarrene. Vandslanger er også blevet et supplement – nogle steder deltager endda sprøjtende elefanter, såvel som det lokale brandvæsen i kampene, sidstnævnte dog mest som “forsyningsdepoter for frisk ammunition”. Det er i øvrigt den eneste dag, hvor det er tilladt at forulempe lovens håndhævere, politiet, som må finde sig i at blive oversprøjtet med vand og drysset med babypudder. (Som turist bør man nok være varsom med at deltage i denne spøg.)

Songkran har tilmed udviklet sig til at blive en egentlig turistattraktion og er højsæson på de fleste turistdestinationer. Nogle steder er traditionen med at bygge pagoder af sand, eller andre imponerende sandfigurer dekoreret med farvestrålende papirstrimler og blomster, også blevet til en seværdighed.

I Thailand fejres hele tre nytårsfester. Først det vestlige, julianske nytår om aftenen den 31. december. Derefter følger det tre dage lange kinesiske nytår, som er efter en månekalender og falder på et tidspunkt fra sidst i januar til sidst i februar. Og endelig det thailandske nytår i april, Songkran.

Oprettet af Je suis Charlie d. 01-04-2016 09:58
#5

Kære falanger husk det nu!!!! spar på vandet og gå tidlig i seng ((7))


www.thai-dk.dk/uploads/fal11.jpg