Har du en billet til Thailand de kommende uger, og sidder du lige nu og frygter, at din vinterferie er i fare, så er der godt nyt på vej:
Selv om et af danskernes aller mest populære rejsemål lige nu oplever de værste oversvømmelser i mands minde, er der ikke noget, der tyder på, at det kommer til at påvirke ferien for de tusindvis af danske turister, der planlægger en rejse til landet.
Det er nemlig de nordligste dele af landet, der er hårdest ramt af vandmasserne, og de fleste danskere rejser sydpå til Phuket, Krabi og Khao Lak i vintermånederne.
- Som situationen er lige nu, så gennemføres alle planlagte rejser. Så folk kan trygt tage af sted, lyder meldingen fra Star Tours salgsdirektør, Stig Elling.
Han understreger, at både Star Tour og alle andre selskaber følger situationen nøje og i øvrigt holder sig til Udenrigsministeriets rejsevejledning. Så ingen danske turister behøver altså frygte, at vinterferien drukner.
- Ingen af os sender gæster ned til områder, der er oversvømmede, eller som ikke fungerer, understreger han.
I disse dage kæmper også hovedstaden Bangkok mod vandmasserne. Den gamle lufthavn Don Muang er blevet lukket på grund af oversvømmelse, men heller ikke det vil skabe problemer for de danske ferierejsende, mener Stig Elling.
- Det får slet ingen konsekvenser for danske turister. Vi bruger kun den nye lufthavn, og her er der ingen problemer. Den gamle lufthavn fungerer kun som nødlufthavn og til enkelte flyvninger, så du kan stadig kommer frem og tilbage dernede uden nogen som helst problemer, siger han og tilføjer:
- Lufthavnen er åben, og de af vores gæster, der flyver til Bangkok, skal som regel videre til øerne tæt på Bangkok eller Hua Hin. Og her er der ingen problemer, siger han.
Også den danske ambassadør i Thailand beroliger de danske ferierejende:
- Bangkoks store internationale lufthavn opererer helt normalt. Så ikke alene kan man flyve til Bangkok, man kan også flyve videre fra lufthavnen og til de fleste andre steder i landet. I selve Bangkok kan man også opholde sig, selv om der lokalt er advarsler mod bestemte steder, som i de kommende dage kan blive oversvømmet. Så vi har ingen råd, der går imod at rejse til Thailand, siger ambassadør, Michael Hemniti Winther til Ritzaus Bureau.
Ambassadøren henviser til, at ambassaden på sin hjemmeside har rejsevejledning for danskere, som dagligt opdateres.
Fri i fem dage
Senest har Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra, advaret om, at dele af Bangkok risikerer oversvømmelser i op til en måned. Tirsdag aften sagde hun i en tv-tale til landets indbyggere, at vandet i det centrale Bangkok risikerer at stige med 1,5 meter, hvis digerne langs floderne i hovedstaden bryder sammen.
Derfor har den thailandske regering givet indbyggerne ferie i fem dage, så de kan forberede sig på de voldsomme vandmasser, der truer med at oversvømme hovedstaden.
Men det er en total overreaktion, lyder det fra danske Gregers Møller, som er chefredaktør og stifter af mediefirmaet ScandMedia i Bangkok
- Vi er mange, der synes, det er lidt underligt. Medarbejderne i mit firma er jo ikke ansat af regeringen. Og vi har ikke mulighed for at få kompensation for tabt abejdsfortjeneste, siger Gregers Møller til bt.dk.
Den thailandske regering har givet alle offentlig ansatte fri i fem dage, så de får tid til at håndtere de stigende vandmasser, og de opfordrer private arbejdsgivere til at gøre det samme. Men det er ikke en opfordring, som Gregers Møller har tænkt sig at følge.
- Der er ingen grund til, at mit firma skal lukke. Der er knastørt heromkring, siger han og forklarer, at det bestemt ikke er alle dele af storbyen, der er truet af vand.
- Vi har to medarbejder ud af 20, der er berørte af oversvømmelserne, og de to går ikke på arbejde i øjeblikket. De tager sig af deres hjem. Resten bor i knastøre områder, og vores virksomhed ligger i et knastørt område.
Han mener slet ikke, Bangkok er truet af vandmasserne i det omfang, som omverdenen får indtryk af gennem medierne.
- Der er stadig risiko for, at vandet kan løbe fra floderne og ind i distrikter ved floderne, og det vil give oversvømmelser og økonomiske tab, men hele billedet er forvrænget, siger han.
Gregers Møller er stærk kritisk overfor den måde, den thailandske regering har håndteret krisen.
- Jeg tager det her som udtryk for den totale mangel på informationsstyring, der har været. Det ene øjeblik får vi at vide, at vi får hele sandheden. Det næste øjeblik er der én af ministrene i regeringen, der opfordrer til, at man fortæller hele sandheden.
- Skal man være meget pessimistisk, må det her betyde, at der virkelig kommer nogle store vandmasser, som de har talt om i 14 dage, men vi har altså ikke set dem endnu.
Mindst 366 mennesker har mistet livet på grund af oversvømmelserne, der er de voldsomste i 50 år. Ifølge Reuters er 2,5 millioner menneskers liv blevet påvirket af vandmasserne.