Antal indlæg: 3349 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
Chatuchak-markedet i Bangkok er ikke alene verdens største weekendmarked. Ifølge eksperter er det også det perfekte udklækningssted for en ny virus, der kan blive meget værre end coronaudbruddet i Wuhan.
Alt imens verden stadig er i gang med at bekæmpe corona, advarer læger og dyreaktivister om, at det næste udbrud med endnu en ny og ukendt dræbervirus kan ske når som helst.
I Kina har myndighederne lukket det marked i byen Wuhan, hvor coronavirussen angiveligt bredte sig fra dyr til mennesker, men mange andre steder i Asien fortsætter markeder med at være åbne, selv om de sælger vilde dyr.
Især Chatuchak-markedet i den thailandske hovedstad, Bangkok, skiller sig ud, fordi det er verdens største weekendmarked. Over 200.000 mennesker, heriblandt mange danske turister, besøger i normale tider markedet hver weekend, og det gør læger og andre eksperter stærkt nervøse.
»Det er på alle måder en smittemæssig bombe«, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Ifølge organisationen Wildlife Justice Commission har Chatuchak-markedet en fremtrædende rolle i den globale illegale handel med vilde dyr, og i et særskilt hjørne af markedet er der et helt område, hvor der bliver solgt vilde dyr fra hele verden.
Antal indlæg: 3349 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
Burde vi forbyde markeder med vilde dyr?
Et marked i den kinesiske by Wuhan har fået skylden for at være oprindelsesstedet for coronapandemien. Men er det så sikkert, at det er der, det hele startede? Og slipper vi for fremtidige epidemier ved at lukke markeder med vilde dyr? Det undersøger vi i videoen.
Antal indlæg: 3349 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
TV2 er nu også blevet opmærksom på udsendelsen fra 60 Minuttes...
- - -
Kina har lukket over 20.000 dyremarkeder, men i andre asiatiske lande er de stadig åbne og fulde af kunder.
De asiatiske dyremarkeder, hvor et mylder af levende dyr bliver solgt som fødevarer, er kommet i alverdens medier, efter markedet i den kinesiske millionby Wuhan blev udpeget som arnestedet for den verdensomspændende coronavirus.
På såkaldte wet markets, som det i Wuhan, er eksotiske dyr fra hele verden mast sammen i små bure, før de bliver solgt. Nogle sælges som udskåret kød, nogle som levende dyr, mens andre slagtes og parteres på stedet under elendige sanitære forhold.
Efter coronavirussen opstod i Wuhan, har Kina midlertidigt lukket mere end 20.000 af disse markeder med levende dyr.
Men der findes ligeså mange markeder i andre asiatiske lande som Thailand, Indonesien, Laos, Cambodia og Burma, som stadig er åbne og fulde af kunder. Og her er smittefaren lige så stor.
Det viser skjulte optagelser fra tidligere i marts lavet af programmet 60 Minutes Australia, der kalder markederne for "tikkende bomber".
Antal indlæg: 3349 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
De frygtede dyremarkeder er åbne igen
Syge, afpillede og stressede dyr står stadig stablet i bure på markeder i Indonesien, Laos, Thailand og andre steder i særligt det sydøstlige Asien.
Markederne, hvor dyrene enten slås ihjel eller bliver solgt videre levende, går under betegnelsen ”wet markets” eller ”live animal markets”, og her ville det være synd at sige, at der bliver taget hensyn til hygiejnekrav.
Det er dyreorganisationen PETA, der torsdag deler en splinterny sammenklippet video – hvoraf alle billederne er optaget i 2021.