Antal indlæg: 898 Tilmeldt: 14.01.15 Status: Offline
Udlændingestyrelsen har besluttet, at thailandske Kruawan Pipatchaipibool skal forlade Danmark tirsdag, fordi hun har ladet sig skille fra sin eksmand, som er dømt mod vold mod hende. Det på trods af at hun må efterlade sit 8 måneder gamle barn.
Thailandske Kruawan Pipatchaipibool skal udrejse af Danmark i dag den 2. maj.
Det står, der sort på hvidt på den afgørelse, hun har fået fra Udlændingestyrelsen. Beslutningen er taget på trods af, at Kruawan Pipatchaibool har en otte måneder gammel søn med dansk statsborgerskab, som hun nu er tvunget til at forlade, selvom blandt andet Fredericia Krisecenter sår tvivl om, om eksmanden kan varetage barnets tarv på ansvarlig vis.
Kruawan Pipatchaipibool har delt forældremyndighed til sønnen med sin eksmand, som hun blev skilt fra på grund af vold i ægteskabet.
Eksmanden er dømt for vold mod hende ved én episode og anmeldt for flere. Samme eksmand erkender at have en bipolar sindslidelse, og blandt andre Fredericia Krisecenter sår tvivl om, om faren kan varetage sønnens tarv på ansvarlig vis.
Ved det seneste møde på Statsforvaltningen blev det besluttet, at eksmanden kun må have samvær med sin søn to gange en time om ugen, og at det skal ske på et offentligt sted. De to forældre var enige om aftalen, fremgår det af et referat fra mødet i statsforvaltningen,
Eksmanden afviser, at han ikke skulle være i stand til at tage sig af sin lille søn.
Ingen kommentarer
Hverken Udlændingestyrelsen, Udlændingenævnet eller integrationsminister Inger Støjberg (V) ønsker at kommentere Udlændingestyrelsens beslutning om, at Kruawan Pipatchaipibool skal forlade Danmark på trods af omstændighederne med hendes søn.
Antal indlæg: 898 Tilmeldt: 14.01.15 Status: Offline
Mor tvinges ud af Danmark: Nu ser nævn på sagen
Udlændingenævnet har i allersidste øjeblik taget fat i sagen med Kruawan Pipatchaipibool, som Udlændingestyrelsen har beordret til at forlade Danmark i dag.
Opdateret klokken 11.25 med en kommentar fra Kruawan Pipatchaipibools svoger.
Måske kan thailandske Kruawan Pipatchaipibool alligevel får lov at blive i Danmark med sin otte måneder gamle søn.
Udlændingenævnet har her til formiddag taget fat på den thailandske kvindes klage over, at Udlændingestyrelsen havde beordret hende til at udrejse Danmark i dag. Det er en sag, som Fyens.dk og Fyens Stiftstidende har beskrevet indgående her til morgen.
- Vi har netop talt med Udlændingenævnet, der fortæller, at en medarbejder i øjeblikket er ved at se på sagen, fortæller Anders Sandvig, som er rådgiver ved Retshjælpen i Vollsmose.
Om Udlændingenævnet når frem til en beslutning i dag, har Anders Sandvig ikke kunne få oplyst.
- Men vi kontakter nævnet inden lukketid i dag.
Kruawan Pipatchaipibool er beordret ud af Danmark, fordi hun har ladet sig skille fra sin eksmand, der er dømt for et tilfælde af vold mod hende. Med sin beslutning om skilsmisse mistede den thailandske kvinde sin ret til familiesammenføring.
Med sin beslutning om udrejsepåbud havde Udlændingestyrelsen ikke taget højde for, hvad der skulle ske med den otte måneder gamle baby, som Kruawan Pipatchaipibool har med sin eksmand. Den lille dreng er dansk statsborger.
- Hun kunne være rejst
Kruawan Pipatchaipibool har også fået besked om, at Udlændingenævnet er ved at se på sagen. Det samme har hendes svoger, Martin Knudsen, som har hjulpet hende i en stor del af forløbet.
- Vi har lige fået at vide, at vi skulle få en afgørelse klokken halv to. Det er i sidste øjeblik, og jeg forstår ikke, vi skal vente så længe på at få noget at vide. Hun kunne være rejst, som hun fik besked på. Der er gået fly i nat og i dag, siger han.
Kruawan Pipatchaipibool fortæller til Fyens.dk, at hun er igang med at lave forskellige forberedelser, fordi hun frygter, at poltiet kommer og henter hende og sender hende med et fly i dag.
Hun har blandt andet underskrevet et dokument om, at hun ønsker, at hendes svoger og søster kan adoptere hendes søn, hvis hun tvinges ud af landet.
Antal indlæg: 1019 Tilmeldt: 07.06.09 Status: Offline
Thailandsk mor kan blive i Danmark: Jeg er meget glad
Det glæder den thailandske mor Kruawan Pipatchaipibool, at Udlændingenævnet har sat Udlændingestyrelsens beslutning om udrejse på pause, indtil hendes klagesag er færdigbehandlet.
Kruawan Pipatchaipibool glæder sig over, at hun nu kan blive ved sin søn i Danmark - i hvert fald så længe, Udlændingenævnet behandler hendes klage over Udlændingestyrelsens afgørelse om, at hun skal udrejse af Danmark.
- Jeg er meget glad. Jeg troede, jeg skulle forlade Danmark i dag. Jeg vil gerne tage mig af min søn. Jeg kan arbejde, jeg kan gøre alle ting, bare jeg kan blive sammen med min søn. Jeg er hans mor, hans far kan ikke tage sig af ham. Det bekymrer jeg mig meget om. Jeg håber, alle forstår mig, og at Udlændingestyrelsen forstår mig, siger hun.
Hendes eksmand er dømt for at have slået hende ved et tilfælde. Og det er på grund af volden, at skilsmissen fra barnets far gik igennem. Men denne skilsmisse fjernede så også Kruawan Pipatchaipibools mulighed for at kunne opholde sig i Danmark.
Den thailandske mor forstår ikke, at Udlændingestyrelsen ikke har taget alle papirer om sagen med i den vurdering, der førte til beslutningen om, at hun skulle rejse ud af Danmark tirsdag.
- Hvis ikke jeg havde min søn, var jeg bare taget hjem. Men jeg har en søn. Hvorfor tænker de ikke på en baby og på, hvordan han kan have et godt liv, hvis han ikke har sin mor? Det er ikke fair overfor min søn, siger hun.
Kruawan Pipatchaipibools svoger er enig i, at beslutningen kommer for sent.
- Det er sørgeligt, at der ikke sker noget, før vi har kontaktet avisen. Der er ikke være nogen grund til, at Udlændingenævnet har ventet til sidste øjeblik. Det synes jeg godt, de kunne have sparet os alle sammen for, siger Martin Knudsen.
Antal indlæg: 1019 Tilmeldt: 07.06.09 Status: Offline
Tør ikke gå: - Nogle af disse kvinder er reelt truet på livet
Udenlandske kvinder bliver ofte ved deres voldelige mænd af frygt for, at de skal rejse ud af landet, hvis de lader sig skille.
Det er konklusionen fra to forskere, der også slår fast, at der bør ses på reglerne på området.
- Det, der er usædvanligt i denne sag, er, at det har været så voldsomt, det hun (Kruawan Pipatchaipibool, red.) har været udsat for, at kvinden har valgt at ville skilles. I mit arbejde oplever jeg en del, som vælger ikke at forlade deres mand, selvom de er udsat for vold, fordi de netop frygter den situation, hun er endt i.
- Det er problematisk, at der i denne sag, hvor en kvinder lader sig skille på trods af frygten for at skulle forlade landet, sker præcis det, de fleste kvinder frygter, siger Sine Plambech, migrationsforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i thailandske kvinder. Et område hun har forsket i i 15 år.
Sine Plambach oplyser, at det er uvist, hvor meget vold, der er i ægteskaber mellem danske statsborgere og udlændinge, fordi kvinder ofte ikke anmelder volden og undlader at tage på krisecenter.
'- Kvinderne rådgiver nogle gange hinanden til at blive ved den voldelige mand. De siger for eksempel, om hun ikke kan prøve at lade være med at være hjemme, når han er fuld. De laver antivoldsstrategier for at de ikke kommer ud i situation, som denne kvinde er endt i. De søger tilflugt hos hinanden i stedet for at søge hjælp hos myndighederne, siger hun.
Sine Plambach fortæller, at nogle af mændene også bruger den danske lovgivning til at true kvinderne med, at de kan blive sendt hjem, hvis de ikke opfører sig ordentligt. Og netop uligevægten i denne type forhold, er uhensigtsmæssig, vurderer forskerne.
- Det er dybt tragisk og problematisk, at kvinder og deres børn anbringes i en situation, hvor der er en afhængighed af en mand, for en del af kvinderne har lagt alt bag sig og har intet at vende hjem til. I de første år er de ofte fuldkommen underlagt mandens nåde, siger Steen Baagøe Nielsen.
Ifølge Sine Plambach bør politikerne tage lovgivningen op til genovervejelse.
- Politikerne bør arbejde på at få lukket hullerne i lovgivningen, så har kvinder har rettigheder, når de bliver skilt fra en voldelig mand, selvom de ikke har opholdstilladelse, siger hun.
Antal indlæg: 1019 Tilmeldt: 07.06.09 Status: Offline
Fynsk udrejsesag: Thailandsk mor skulle sendes hjem på grund af telefonnotat
Baggrunden for Udlændingestyrelsens beslutning om at sende en thailandsk mor ud af landet uden sin søn er en telefonsamtale, hvor de forskellige parter er uenige om, hvad der er blevet sagt. På trods af risikoen for misforståelser er det almindelig praksis, at Udlændingestyrelsen træffer afgørelser ud fra telefonnotater. Den praksis vil Radikale Venstre og Alternativet nu forsøge at lave om.
Et notat på en samtale mellem thailandske Kruawan Pipatchaipibools svoger, som repræsenterer Kruawan Pipatchaipibool, og Udlændingestyrelsen, hvor der står, at den thailandske kvinde har fuld forældremyndighed. Det er hvad Udlændingestyrelsen har lagt vægt på i sin beslutning om, at Kruawan Pipatchaipibool, der er bosat på Fyn, skulle forlade Danmark den 2. maj.
Men problemet er, at der er vidt forskellige opfattelser af, hvad der er sagt i den samtale, der er grundlaget for telefonnotatet - og beslutningen om, at Kruawan Pipatchaipibool skulle forlade Danmark.
På den ene side står svogeren, der fastholder, at han ikke har sagt, at Kruawan Pipatchaipibool har fuld forældremyndighed. På den anden side står Udlændingestyrelsen, der fastholder, at svogeren har sagt, at hun har fuld forældremyndighed.
Det er altså en sag, hvor det er ord mod ord. Og det er almindelig praksis, at Udlændingestyrelsen ikke bånder de telefonsamtaler, der skrives telefonnotater ud fra, ved ingen nu, hvem der har ret.
Uanset, hvem der er har ret, fik notatet den konsekvens, at Udlændingestyrelsen besluttede, at Kruawan Pipatchaipibool skulle forlade landet. For med fuld forældremyndighed kunne hun tage sin otte måneder gamle søn med sig ud af landet.
Men hun har ikke fuld forældremyndighed. Den er delt med faderen, og derved bad styrelsen med sin beslutning, Kruawan Pipatchaipibool om at forlade landet uden sin søn.
Hvis Udlændingestyrelsen havde indhentet dokumenter fra Statsforvaltningen, ville styrelsen kunne have set, at kvinden ikke har fuld forældremyndighed. Det gjorde styrelsen ikke.
Det er der intet forkert i, fortæller Udlændingestyrelsen til avisen. Det er almindelig praksis at basere den slags afgørelser på telefonnotater uden at indhente oplysninger eller dokumenter fra andre myndigheder, og at det er i tråd med de forvaltningsretslige principper.
Og den praksis møder nu kritik fra blandt andre Retshjælpen i Vollsmose, der har kørt den thailandske mors sag.